+31 (0) 6 26 16 40 38 stap-voets@live.nl

Een nieuw waarschuwingsbord moet ervoor zorgen dat in de toekomst minder mensen hun hond in een bloedhete auto laten zitten. Kristel Rodink van Dierenambulance Schagen Hollandsch Kroon is blij met het bord. “Het is een stap in de goede richting.”

Rodink heeft niet de illusie dat er na het plaatsen van de ongeveer 100 borden ineens nooit meer een hond wordt achtergelaten. “Het zal helaas blijven voorkomen. Maar het is vreselijk belangrijk dat we mensen attent maken op de ernst van de situatie. Binnen twintig minuten wordt het 40 tot 50 graden in een auto die in de brandende zon staat.”

In coma door oververhitting

En dat houden dieren natuurlijk niet lang vol. Rodink vertelt wat er gebeurt: “Ze raken in coma door oververhitting, met de dood tot gevolg. Dat kan al in een kwartier gebeuren. Even boodschappen doen kan dus al fataal zijn. Mensen onderschatten dat.”


Zo komt het bord eruit te zien. (Beeld: Dierenbescherming)

Een collega van haar maakte dat mee. “Er was melding gemaakt en mijn collega ging erheen. Het raam stond op een kiertje, maar dat maakt weinig uit. Toen is het raam ingeslagen. Gelukkig was het op tijd.” Helaas gaat het ook weleens mis. In Limburg ging halverwege mei een hond wél dood aan oververhitting.

Mensen moeten situatie gaan herkennen

Niet alleen honden kunnen de hoge temperaturen niet aan. “Maar dat zijn wel de dieren die het vaakst worden meegenomen in een auto. Ook andere dieren zullen overlijden bij zulke temperaturen”, zegt Rodink. Maar het blijft niet bij dieren. Eind mei overleed er een baby in Ierland die te lang in een hete auto lag.

Rodink hoopt dat door het nieuwe bord meer mensen een gevaarlijke situatie herkennen en actie ondernemen. “Niet alleen hondenbezitters zien het bord, maar ook voorbijgangers. Daardoor kunnen ze snel handelen.”

Hierom moet je je hond niet in de auto achterlaten:

 

Zelf raampje inslaan ‘juridisch lastig’

Als mensen een dergelijke situatie tegenkomen, moeten ze de politie bellen. Rodink: “Die schakelen de mensen dan door met ons. Wij stellen een paar vragen en komen dan vaak langs. Als mensen zelf een raampje inslaan kan dat juridisch lastig zijn. Al zal in de praktijk geen rechter zeggen dat je niet goed hebt gehandeld.”

Er is nog wel een klein probleem met de borden. Er komen namelijk veel Duitsers naar de kust en de borden zijn in het Nederlands. Rodink: “We hebben ook al problemen gehad met Duitsers die hun hond in de auto lieten zitten. Misschien komt er nog wel een vertaling.”

Meer op rtlnieuws.nl:
Bas stapte in snikhete auto om gevaar te laten zien: ‘Het ging beangstigend snel’