+31 (0) 6 26 16 40 38 stap-voets@live.nl

Een warme zomer brengt ook onprettige bezoekers met zich mee.

 

De Eikenprocessierups! 

 

Let op! Contact met de brandharen van de eikenprocessierups kan in sommige gevallen voor ernstige allergische reacties zorgen. Bel of laat 1-1-2 bellen wanneer je na contact met een eikenprocessierups benauwd wordt of dikke tong, lippen of oogleden krijgt.

 

Meest voorkomende symptomen

Irritatie van de huid, ogen en luchtwegen. Steeds hevigere klachten bij elk nieuw contact.

 

Handelingen bij klachten
  • Niet krabben of wrijven.
  • Probeer de brandharen van de huid te verwijderen met plakband of kleefpleister. Een kledingroller werkt ook prima!
  • Spoel de huid en/of ogen goed met lauw water.
  • Doe kleding waarin de brandharen zitten uit. Was de gedragen kleding op minstens 60° C.
  • Bestrijd de jeuk met verzachtende crème op basis van Aloë Vera, Calendula, menthol of Eucalyptus.
Wanneer verdwijnen de klachten?

Doorgaans binnen twee weken. Een zachte crème met bijvoorbeeld menthol of een gel van Aloe Vera kan verlichting geven. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

Moet er rechtstreeks contact met de rups zijn om klachten te krijgen?


Nee. De brandharen kunnen ook door de wind meegevoerd worden waardoor ze op de huid of in de kleding terecht komen. De brandharen dringen met hun weerhaakjes bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Ze kunnen ook door kleding heen gaan.

 

Zijn de brandharen op huid of kleding met het blote oog te zien?

 

Nee. Gebruik daar waar je jeuk hebt plakband of kleefpleister en/of spoel de huid.

Zijn er risicogroepen aan te geven?


Er zijn geen duidelijke risicogroepen aan te geven, in principe is iedereen even gevoelig. De reactie als gevolg van contact met de brandharen kan wel van persoon tot persoon variëren.

 

Eikenprocessierups in Nederland

 

 

Wat is een eikenprocessierups eigenlijk?


De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. ‘s Nachts gaan ze groepsgewijs – in processie dus – op zoek naar voedsel (eikenbladeren); vandaar de naam eikenprocessierups.

Waar en wanneer komen eikenprocessierupsen voor?


Op een groot aantal eikenbomen in vrijwel geheel Nederland tref je in de maanden mei, juni en juli de behaarde rupsen aan. Tot tien jaar geleden kwam de rups in Nederland hoofdzakelijk voor in de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. De afgelopen jaren is de rups in alle provincies gesignaleerd.

Hebben dieren ook last van de eikenprocessierups?


Met name honden kunnen klachten krijgen wanneer ze in contact komen met de brandharen. Houd uw hond goed in de gaten en/of aangelijnd.

Door de warmte zijn de rupsen ‘behoorlijk aan de wandel’  gegaan. ,,Ze zijn heel actief geworden, we hebben heel veel meldingen.” De rupsen zitten momenteel flink in de haren: die haren kunnen irritaties veroorzaken. ,,De rupsen gaan nu vaak aan de voet van de boom zitten. Hapt je hond er in, dan heb je een groot probleem.”
Dit weekeind legde in het Overijsselse Losser een pup bijna het loodje, omdat het dier door een hap in de rupsen zijn tong bijna verloor. ,,Honden kunnen door de brandharen in hun ogen ook blind worden. Dus mensen moeten echt uitkijken waar ze hond laten lopen.”

 

Symptomen

 

Honden hebben traanogen, gezwollen lippen, een tong die rood en dik is. Of ze hoesten. Ook kunnen de dieren misselijk zijn, braken of last hebben van sloomheid. Hondenbezitters dienen dan ook goed op te letten bij het uitlaten van honden.

 

Dierenarts

 

Bij acute klachten aan de lippen en de tong van een hond, moet je meteen naar een dierenarts gaan. Er kan een heftige irritatiereactie optreden, wat uiteindelijk zelfs kan leiden tot afsterving van weefsel. Als dat de tong is, dan heeft dat zeker consequenties voor het kunnen eten en drinken. Een dierenarts kan dat met een injectie onderdrukken.

Geadviseerd wordt om niet vlak bij gebieden met nesten te gaan lopen, maar je kunt wel  gewoon met de hond wandelen. Maar als er verdenkingen zijn van acute irritatiereacties bij de huid of de slijmvliezen van een hond, dan moet het direct met warm water worden afgespoeld.

En verder? Als er plekken tijdens of na de wandeling ontstaan waar de hond aan gaat krabben, dan kun je er tape op plakken en die eraf trekken. Eventuele brandharen in de vacht kunnen op die manier weggehaald worden.

 

Minder bij katten

 

Volgens de dierendermatoloog kunnen de klachten ook voorkomen bij andere dieren, bijvoorbeeld bij katten. Maar die bevinden zich minder in de gebieden waar de nesten zitten. Dus bij katten zien we het minder.