+31 (0) 6 26 16 40 38 stap-voets@live.nl

 

 

 

Wat is kennelhoest?

 

 

Kennelhoest bij de hond is een besmettelijke infectie van de voorste luchtwegen (neus, luchtpijp maar voornamelijk de keel).  De besmetting vindt plaats via speeksel. De naam kennelhoest suggereert dat het alleen maar in kennels voorkomt, maar dat is niet juist. Elke hond die met andere honden in aanraking komt kan kennelhoest krijgen (denk aan het griepvirus bij mensen) . Op plaatsen waar meerdere honden bij elkaar zijn kan de ziekte zich snel(ler) verspreiden. Ook kan besmetting plaatsvinden bij pensions, hondentraining, hondenuitlaatservices en hondendagopvang. Kennelhoest is NIET besmettelijk voor mensen.

Wat is de oorzaak van kennelhoest?

Kennelhoest is eigenlijk meer een verzamelnaam voor alle veroorzakers van voorste luchtweginfecties bij de hond. Kennelhoest kan worden veroorzaakt door het Parainfluenza-virus, adenovirussen maar ook door een bacterie, Bordetella Bronchisepta.

Hoe krijgt mijn hond kennelhoest?

Door verspreiding bij niezen en hoesten en door direct neus- en bekcontact kunnen honden besmet worden met de veroorzakers. Factoren die meespelen in het aanslaan van de infectie zijn infectiedruk en weerstand van de hond. Plekken met een verhoogde infectiedruk zijn hondenuitlaatveldjes, shows, kennels en pensions. Heeft uw hond een verlaagde weerstand door bijvoorbeeld ziekte of ouderdom (of pups) dan is de kans dat een besmetting tot een infectie leidt ook veel groter.

Wat kan je eraan doen?

Wanneer u het vermoeden heeft dat uw hond kennelhoest heeft, gaat u naar de dierenarts.

Houd uw hond weg bij andere honden om besmetting te voorkomen. Vermijd daarom hon

dentraining, hondenspeeltuin etc. Geef hem veel rust en vermijd opwinding.

 

Wat kan ik zien aan een hond met kennelhoest?

  • Harde droge hoest
  • Kokhalzen met slijm
  • Koorts
  • Sloomheid
  • Slecht eten

De harde droge hoest wordt door eigenaren vaak omschreven als: “Het lijkt wel alsof er iets vast in de keel zit.” In de acute fase zien we vaak hele hoge koorts, zeker bij niet gevaccineerde dieren.

Veel van de honden die besmet zijn met het kennelhoest virus zijn levendig en eten gewoon en hebben geen koorts. Wanneer de hond wat druk voelt op de luchtpijp (bijvoorbeeld door trekken aan de riem) hoest of kucht hij heel gemakkelijk (vaak een schrapend geluid). Als de kennelhoest heviger wordt krijgt de hond koorts en wordt lusteloos met een slechte eetlust.

 

Hond met kennelhoest

Hoe stellen we de diagnose kennelhoest?

De dierenarts stelt de diagnose kennelhoest aan de hand van het verhaal en het lichamelijk onderzoek. Vooral het hoesten van de hond wanneer op de luchtpijp gedrukt wordt is zeer suggestief. Voorts kijkt de dierenarts naar mogelijke andere oorzaken van hoesten zoals hartproblemen.

Wat is de behandeling van kennelhoest?

De behandeling van kennelhoest berust op twee pijlers:

A Doorbreken van de vicieuze cirkel

Wanneer de keel en luchtpijp geïrriteerd zijn, leidt dit tot hoesten. Het hoesten leidt vervolgens weer tot irritatie van de luchtpijp, wat er weer voor zorgt dat het hoesten niet stopt. Doorbreken van deze vicieuze cirkel is heel belangrijk, misschien wel het allerbelangrijkste, bij kennelhoest. Hoe bereiken we dat?

Rust
Door opwinding bij spelen en lange wandelingen gaat de hond hijgen, het slijmvlies van de luchtpijp en de keel wordt daardoor droger en daardoor kriebelt de keel meer. Daardoor gaat de hond weer hoesten en blijft de luchtpijp geïrriteerd. Rust is dus erg belangrijk.

Uitlaten met tuig
Zeker bij trekkende honden is het heel belangrijk dat u de hond uitlaat met een borsttuig. Een halsband veroorzaakt bij trekken teveel druk op de luchtpijp komt waardoor de hond blijft hoesten en geen rust krijgt.

 Medicijnen

Hoestdranken
De dierenarts kan middelen voorschrijven om de hoest te onderdrukken om zo de luchtpijp rust te geven. (Bisolvon voor kinderen)

Antibiotica
In een enkel geval zal de dierenarts antibiotica meegeven wanneer er mogelijk een bacteriële infectie in het spel is. Dit is echter niet standaard nodig.

Hoe lang blijft kennelhoest besmettelijk?

Dit is een veel gestelde vraag die best lastig te beantwoorden is, maar u kunt het beste een minimum van 10 dagen aanhouden.

Wat zijn de vooruitzichten voor een hond met kennelhoest?

In principe kan een kennelhoestinfectie binnen enkele dagen vanzelf overgaan. Indien het hoesten niet binnen een paar dagen stopt of wanneer uw hond ziek is, dan is het verstandig om de hond te laten onderzoeken en behandelen door een dierenarts. Blijft uw hond te lang lopen met een kennelhoestinfectie dan kunnen complicaties ontstaan zoals chronische kennelhoest of longontsteking.

 

Vaccinatie tegen kennelhoest

Vaccinatie is een belangrijk wapen in de strijd tegen kennelhoest. Jaarlijkse vaccinatie wordt geadviseerd bij honden die:

Op drukke uitlaatveldjes worden uitgelaten

Honden- en puppietrainingen volgen

Regelmatig hondenshows lopen en op andere evenementen komen

Naar de kennel gaan (een goede kennel stelt dit verplicht!)

Honden die gebruik maken van een hondenuitlaatservice of hondendagopvang. (ook Stap-voets stelt de jaarlijkse enting tegen kennelhoest verplicht om besmetting te voorkomen!!)

Gevaccineerd en toch kennelhoest?

Wij zien nog wel eens gevaccineerde honden die toch kennelhoest krijgen. Dat is inderdaad mogelijk en wordt veroorzaakt doordat virussen regelmatig veranderen. Gelukkig zijn de verschijnselen van gevaccineerde honden veel milder; de koorts is niet zo hoog, het hoesten is vaak veel minder er en de honden knappen veel sneller op.

Kan ik kennelhoest op nog andere manier voorkomen?

Door plaatsen waar veel honden komen te vermijden, kunt u het risico op kennelhoest verminderen maar nooit helemaal voorkomen. Bovendien is dat bijna onmogelijk en ook niet leuk voor de hond.

 

Kennelhoest? Dan GEEN training, hondenspeeltuin of uitlaatservice/dagopvang.

Heeft uw hond kennelhoest of vermoedt u dat hij kennelhoest heeft dan is het verstandig om dit te melden bij uw hondentrainer(ster) maar ook bij de uitlaatservice of hondendagopvang (pension). Het is voor ons namelijk heel erg belangrijk om te weten wanneer kennelhoest de kop opsteekt. En zo kunnen wij andere hondeneigenaren hierop attenderen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Alle honden zijn weer welkom wanneer de besmetting is geweken.